FAUNA EN PERILL D’EXTINCIÓ

Algunes espècies marines estan en perill d’extinció degut a la sobrepesca i a la contaminació de l’oceà. Hem de treballar per a aconseguir que el nivell de contaminació baixe, o molts dels animals que veurem a continuació s’extingiran irremeiablement.

Aquestos són alguns dels animals que ja estan patint les conseqüències:

La vaqueta marina (Phocoena sinus)

La vaqueta marina és un cetaci que mesura al voltant de 150 cm i pesa uns escassos 50kg. Habita al Golf de Califòrnia a Mèxic.

Actualment es troba en perill d’extinció. Els intents de les autoritats locals per evitar la seua desaparició no han donat els seus fruits, i s’estima que només en queden 18 exemplars adults amb vida en llibertat. Els intents de cria en captivitat desgraciadament han fracassat i les grans pesqueres del Golf de Califòrnia amenacen seriosament la supervivència d’aquest desafortunat mamífer. La seua principal causa de mort és la pesca il·legal de la totoaba (Totoaba macdonaldi), una mena de corbina de color blanc molt apreciada per la seua carn i les seues propietats medicinals, que està arrossegant la vaqueta marina a una extinció segura de manera accidental. Els experts consideren que la pesca indiscriminada de la totoaba acabarà finalment amb l’espècie marina.

vaquita marina
vaquita marina

El dofí de Maui (Cephalorhynchus hectori)

El dofí de Maui és un cetaci. Es caracteritza per ser el dofí més xicotet de tot el món. La femella arriba com a molt als 1,7m i 50kg, i els mascles són un poc més xicotets i lleugers.

Aquest dofí està en perill d’extinció. Es tracta de la més xicoteta de les espècies de dofins del món, cosa que fa que siga molt singular. Igual que ocorre amb la vaqueta marina (phocoena sinus), la principal causa de mort d’aquests dofins és ser atrapats accidentalment per xarxes de pescadors. És un símbol de la lluita contra les xarxes il·legals d’art de fons i de deriva. Aquestes xarxes, impulsades pel vent i els corrents marins, capturen peixos, tortugues, mamífers marins i tot el que es creua al seu pas.

Cogombres de mar (Holothuroidea)

Aquesta espècie ronda els 25 cm de longitud, però hi ha excepcions i l’animal pot arribar als tres metres. Habiten pràcticament qualsevol bioma marí. No obstant això, són més comuns en aigües salades poc profundes. S’alimenten principalment d’algues i de plàncton.

Encara que no té l’atractiu dels cetacis ni dels grans mamífers, aquesta classe d’equinoderms tenen un paper clau en la salut dels ecosistemes marins. Els cogombres de mar netegen i regeneren els fons marins, tancant així el cicle energètic dels ecosistemes. En els últims anys s’ha produït una forta pressió sobre les diverses espècies d’aquesta mena d’organisme marí, ja que són considerades una delícia en la majoria de les cultures de l’est i el sud-est asiàtic i se li atribueix propietats medicinals molt destacades.

Balena blava (Balaenoptera musculus)

És l’animal més gran del món, pot arribar a pesar 180 tones i mesurar 30 metres , només la llengua d’aquest tità aquàtic pot arribar a pesar 3 tones. Habita totes els oceans en general. Fan migracions a l’estiu a les zones polars i a l’hivern a les zones baixes. S’alimenten quasi exclusivament de krill, un xicotet crustaci.

Aquest gran cetaci està en perill d’extinció. Algunes de les causes més importants són:

La caça: algunes persones es dediquen a vendre la seua carn, greix o oli.

Els accidents amb vaixell: alguns vaixells acaben atropellant aquests mamífers sense intenció de fer-ho.

El canvi climàtic: ocasiona una pujada en la temperatura de l’aigua, provocant que l’aliment emigre i aquests acaben morint-se de fam.

La contaminació aquàtica: causa que les balenes s’alimenten per error de plàstic i acaben morint.